Een kruidige plak warme appelcake met kokosboter bij een kop groene chai thee is heerlijk verwarmend op een koude winterdag. Het oorspronkelijke recept is van Lisette Kreischer en het staat in haar kookboek ‘Plant power’. Ik heb het glutenvrij gemaakt en minder zoet.

Droge ingrediënten
125 g rijstmeel
85 g boekweitmeel
50 g maïsmeel
40 g kokosmeel
1 tl xanthaangom
1 el wijnsteenzuurbakpoeder
2 tl steviapoeder
2 el kokosbloesemsuiker
1 el kaneel
½ el speculaaskruiden
1 tl vanille
50 g rozijnen
50 g walnoten

Natte ingrediënten
2 appels, geschild en grof geraspt
75 ml rijstolie
110 ml rijstmelk
75 ml appelmoes
3 el rijststroop
1 tl appelazijn
1 tl baksoda
± 50 ml koolzuurhoudend mineraalwater

Werkwijze
Vet een cakeblik in van 20 cm.
Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Vermeng de droge ingrediënten goed met elkaar.
Meng in een andere kom de rijstolie, rijstmelk, appelmoes, rijststroop en appelazijn. Roer de geraspte appel erdoor.
Los 1 theelepel baksoda op in 2 eetlepels gekookt (heet) water. Voeg dit bij de natte ingrediënten en roer meteen daarna de natte ingrediënten door de droge. Goed roeren, tot het een stevig maar niet droog beslag is. Is het geheel te droog, voeg dan het mineraalwater toe.

Verdeel het beslag over het cakeblik.
Zet het ongeveer 45 minuten in de oven.
Steek voorzichtig een mes in de cake om te controleren of deze vanbinnen gaar is. Als het mes er ‘droog’ en redelijk schoon uit komt, is de cake klaar.

Share