Diana, mijn tandarts, vertelde dat ze een bieten-chocolade taart had gebakken. De combinatie klonk mij nogal bizar in de oren, maar toen haar assistente bevestigde dat het waanzinnig lekker was, ben ik zelf maar eens met bieten en chocola gaan experimenteren.
Het gevolg was een spontane uitbreiding van mijn keuringsdienst van waren met nog eens vijf vrijwilligers. Zo lust iedereen wel groente!

Droge ingrediënten (voor 6 muffins)
50 g boekweitmeel
50 g rijstmeel
20 g maïsmeel
1 el arrowroot
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
1 el kokosbloesemsuiker
½ tl vanille
40 g pure chocolade (in stukjes gehakt)

Natte ingrediënten
200 g geraspte en gepureerde (rauwe) bieten
50 ml water
1 el rijststroop
2 el kokosolie (gesmolten)
1 tl appelazijn of 1 el citroensap
1 tl baksoda (opgelost in 2 el heet water)

Topping (kokosslagroom)
1 blik kokosmelk (zet dit blik voor gebruik tenminste 6 uur op zijn kop in de koelkast)
geraspte pure chocolade

Werkwijze muffins
Schil, rasp en pureer de (rauwe) bieten. (Ondanks keukenmachine en/of staafmixer blijft dit een tijdrovende en vervelende klus, maar… dan heb je ook wat! Even doorzetten dus, je weet niet wat je proeft straks.)
Hak de chocolade in stukjes.
Vet een muffinvorm in.
Verwarm de oven voor op 175 ºC.

Meng de droge ingrediënten goed met elkaar.
Doe in een andere kom hetzelfde met de natte ingrediënten. Voeg als laatste de baksoda toe.
Roer de natte ingrediënten door het meelmengsel. Niet mixen, gewoon goed roeren tot het een mooi geheel wordt.
Giet de muffinvormen driekwart vol.
Zet ze ongeveer 25 minuten in de oven.
Check of ze gaar zijn door in één van de muffins voorzichtig een mes te steken. Als die er ‘droog’ en redelijk schoon uit komt, zijn ze klaar.

Werkwijze kokosslagroom
Voor de kokosslagroom gebruik je de roomlaag van een blikje kokosmelk. Dit gaat het makkelijkst door het onaangebroken blik een paar uur op zijn kop in de koelkast te zetten. Hierdoor zal het vet in de kokosmelk gaan stollen.
Daarna maak je het blik open en giet je het kokoswater in een beker. Je hebt dit niet nodig.
Doe de kokosroom die in het blik is achtergebleven in een beslagkom. Eventueel kun je een eetlepel rijststroop en een theelepel vanillepoeder toevoegen.
Klop dit op zoals je ook gewone slagroom opklopt. Het duurt even, maar na een paar minuten ontstaat er een luchtige massa die op slagroom lijkt.
Spuit een toef kokosslagroom op de muffins en rasp daar wat pure chocolade over.

Serveer de muffins liefst dezelfde dag. Dan zijn ze het lekkerst.
Wil je ze langer dan 2 dagen bewaren, vries ze dan in zodra ze afgekoeld zijn.

Share