Je moet er niet aan denken, maar in Preutse Tijden was chocola in Europa voor vrouwen verboden. Het werd beschouwd als een afrodisiacum dat hen op het slechte pad kon brengen. Gelukkig dronken wij vrouwen het stiekem, zodat de herinnering aan de verslavende en opwindende werking zich diep in ons collectief geheugen kon nestelen. Helaas kent dit ook een keerzijde. Welke vrouw loopt immers niet het risico te bezwijken voor een ‘foute’ man zodra hij op lekkere bonbons trakteert? Daarom alleen al is het verstandig om altijd een paar stukken van deze overheerlijke brownietaart op voorraad te hebben. Het maakt je minder kwetsbaar.
En verder is dit het ultieme recept voor al diegenen wier hart sneller gaat kloppen van chocola, (en wiens hart doet dat niet…).

Droge ingrediëntenBrownietaart
50 g boekweitmeel
50 g rijstmeel
20 g maïsmeel
1 el arrowroot
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
2 el kokosbloesemsuiker
20 g cacaopoeder
1 tl kaneel
½ tl kruidnagel
1 tl vanille
50 g pure chocolade (met 92% of 85% cacao)
25 g walnoten (of zonnebloempitten)
25 g rozijnen

Natte ingrediënten
170 g suikervrije appelmoes
2 el rijststroop
2 el kokosolie (gesmolten)
1 tl appelciderazijn
1 tl baksoda (opgelost in 2 el heet water)
50 ml (koolzuurhoudend mineraal)water

Chocolade topping
15 g cacaopoeder
2 el kokosolie
2 el rijststroop
snufje vanille
handje gojibessen

Werkwijze
Vet een vierkante bakvorm van 16 cm doorsnee in.
Breek/hak de chocolade in kleine stukjes.
Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Smelt de kokosolie in een kleine steelpan en meng dit met de overige natte ingrediënten. Voeg als laatste de baksoda toe.
Roer de mix van natte ingrediënten door het droge meelmengsel tot een mooi dik beslag. Voeg indien nodig wat extra water toe.
Giet het browniebeslag in de vorm en zet het 20 à 25 minuten in de oven.
De brownietaart mag een beetje klef zijn. Om te zien of hij gaar genoeg is, prik je er met een mes in. Als dat er redelijk schoon uit komt, met nog een beetje beslag eraan, is de taart klaar.

Voor de topping smelt je de kokosolie en roer je cacao, vanille en agavestroop erdoor. Het moet een mooi glad en glanzend mengsel worden. Wil je het zoeter, voeg dan extra rijststroop toe.
Giet de topping over de brownie.
Maal de goji bessen fijn en strooi ze in een leuk patroontje over de brownietaart.
Laat de taart afkoelen en de topping hard worden. Snijd er mooie vierkanten van.

Share