Deze combinatie van warm (crumble) met koud (ijs) is heerlijk op een (na)zomerse middag!
Even helemaal nietsdoen en genieten van iets lekkers. De rest komt straks wel weer.

Dit recept is voor 2 personen.

Droge ingrediënten voor de crumble
25 g boekweitmeel
25 g rijstmeel
15 g maïsmeel
10 g kokosmeel
1 el arrowroot
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
1 tl vanillepoeder
25 g glutenvrije havervlokken
frambozen, blauwe bessen, bramen en aardbeien

Natte ingrediënten voor de crumble
2 el rijststroop
40 g kokosboter

Ingrediënten voor het ijs
250 ml gepureerde aardbeien
250 ml sojayoghurt
1 à 2 el rijststroop

Werkwijze
Maak eerst het ijs.
Pureer (staafmixer) zoveel aardbeien dat je 250 ml aardbeienpuree hebt.
Roer daar de sojayoghurt en rijststroop door.
Doe alles in de ijsmachine en volg de instructies van de fabrikant (bij mij duurt het 50 minuten).

Maak nu de crumble.
Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Neem twee vierkante (glazen) ovenschaaltjes van 15 cm doorsnee. Hiermee krijg je mooie (en flinke) eenpersoonsporties.
Leg in elk ovenschaaltje net zoveel bosvruchten als je op kunt. Hier bovenop komt straks de crumble.

Meng voor de crumble in een kom alle droge ingrediënten met elkaar.
Voeg hierbij de rijststroop en de gesmolten kokosboter en roer dit alles tot een kruimelig deeg.
Verdeel het kruimeldeeg over de bosvruchten in de twee ovenschaaltjes.
Zet ze 25 minuten in de oven tot de crumble mooi goudbruin is.

Ik weet het inmiddels zo te timen dat ijs en crumble tegelijkertijd klaar zijn. Met een beetje oefening (of geluk) lukt dat jou ook.
Maak twee bordjes met crumble en ijs.

- Foto: Erik Post

Share