Deze worteltaart met koekkruiden is heerlijk verwarmend op een koude winterdag. Hij wordt gezoet met dadels, en walnoten geven hem een lekker knapperige bite.

Droge ingrediënten
50 g rijstmeel
50 g boekweitmeel
20 g maïsmeel
1 el arrowroot
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
2 el kokosbloesemsuiker
1 tl koekkruiden
50 g walnoten (in stukjes gehakt)
50 g dadels (in kleine stukjes gesneden)
75 g geraspte wortel

Natte ingrediënten
1 el chiazaad gemengd met 3 el water
75 g (geurloze) kokosboter, óf margarine, óf (en dat is het lekkerst) roomboter
100 ml water
1 tl appelciderazijn
1 tl baksoda (opgelost in 2 el heet water)

Topping
Roomkaas van geiten-, schapen- of sojamelk

Werkwijze
Vet een vierkante bakvorm van 16 cm doorsnee in.
Breek/hak de walnoten en snijdt de dadels in kleine stukjes. Zet opzij.
Rasp de (winter)wortels. Zet 75 g opzij.
Doe 1 el chiazaad in een kommetje en voeg 3 el water toe. Laat dit even staan, zodat het chiazaad het water ‘bindt’. Dit wordt een ‘chia-ei’ genoemd en het vervangt eieren in deze taart.

Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Smelt de kokosboter in een kleine steelpan en roer het chia-ei erdoor. Roer dit door het droge mengsel.
Voeg het water, de appelciderazijn en als laatste de baksoda toe en roer dit tot een mooi dik deeg. Vorm een bol van het deeg. Doe dit in de taartvorm en druk het met de bolle kant van een lepel mooi egaal aan.
Zet het 30 min in de oven.
Om te zien of hij gaar genoeg is, prik je er met een mes in. Als dat er schoon uit komt, is de taart klaar.
Laat de taart afkoelen, voordat je er als topping roomkaas op smeert. (Alhoewel, warm is het ook erg lekker).
Snijd de taart in zes rechthoeken (lekker flinke stukken) of negen mooie vierkanten (beschaafde stukjes)  .
Geniet ervan!

Share