Deze verrukkelijke taart kent een lange geschiedenis. In mijn jeugd had ik een buurvrouw die het originele recept uit de USA meebracht. Wanneer ik op haar twee kinderen paste, stond er vaak een flink stuk voor me klaar. Helaas ben ik de buurvrouw uit het oog verloren maar het recept van haar heerlijk zoete taart is (hoe kan het ook anders) bewaard gebleven.
Nu ik het dertig jaar later aan mijn dieet heb aangepast, ben ik blij verrast de smaak van vroeger terug te vinden. Een herinnering aan een goede oude tijd.
Amerikaanse courgette taart 1

Let op: Dit is de hoeveelheid voor een kleine taart (springvorm van 20 cm doorsnee). Wil je -net als de Amerikanen- een flinke taart, verdubbel dan de hoeveelheid ingrediënten en neem een grotere springvorm. De taart heeft dan wel een iets langere baktijd nodig.
Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten. De bereiding is niet moeilijk.

Droge ingrediënten
50 g rijstmeel
50 g boekweitmeel
20 g maismeel
1 el arrowroot
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder*
2 el kokosbloesemsuiker
2 tl kaneel
1 tl vanillepoeder
20 g geraspte kokos
50 g walnoten (in kleine stukjes gehakt)***

Natte ingrediënten
170 g suikervrije appelmoes
2 el kokosolie (gesmolten)
1 el rijststroop
1 el appelciderazijn***
100 g geraspte courgette (ongeschild)
1 tl baksoda (opgelost in 2 el heet water)***

Ingrediënten voor de topping
verse geitenkaas (zoveel als je lekker vindt)****
rijststroop naar smaak

Werkwijze
Rasp de courgette.
Hak de walnoten.
Vet een ronde springvorm in (20 cm doorsnede).
Verwarm de oven voor op 175°C.

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Meng in een andere kom alle natte ingrediënten met elkaar. Voeg als laatste de baksoda toe.
Roer de natte ingrediënten door de droge tot een dik vloeibaar deeg ontstaat.
Schep het deeg in de springvorm.
Bak dit 25 minuten in de oven.
Open dan de oven en prik voorzichtig met een mes in de taart. Komt die er schoon uit, dan is de taart gaar.
Zet de oven uit en laat de taart in een dichte oven nog 5 minuten nagaren.

Voor de topping:
Meng de geitenroomkaas met de rijststroop en strijk dit mengsel over de afgekoelde courgettetaart.

*(wijnsteenzuur)bakpoeder geeft wat luchtigheid aan het gebak.
**Indien je allergisch bent voor walnoten, kun je ze in dit recept vervangen door zonnebloempitten.
***baksoda en appelciderazijn zorgen er samen voor dat het deeg rijst. Baksoda reageert zodra het in aanraking komt met natte ingrediënten. Daarom is het belangrijk dat je het beslag zo snel mogelijk in de oven zet nadat de ingrediënten zijn vermengd. Zorg er dus voor dat de oven dan op de juiste temperatuur is.
****Heb je geen koemelkallergie, dan kun je ook Philadelphia roomkaas gebruiken.

Amerikaanse courgette taart 2

Share