Het brood is op, mijn keukenkasten zijn bijna leeg en buiten is het ijzig koud met een gevoelstemperatuur van -15 als het tegen lunchtijd loopt. Ik heb geen zin om op mijn fiets te stappen voor een paar boodschappen en besluit het te doen met wat we hebben: een overrijpe banaan, een paar walnoten en een laatste stukje chocolade.
“Ik ga een bananenbrood bakken”, zeg ik tegen Erik, die dat als muziek in de oren klinkt.
Ik zeg er maar niet bij dat ik niet weet hoe dat moet.

Al gauw geurt de keuken echter overheerlijk naar banaan, kaneel en vanille, en voel ik instinctief dat dit helemaal goed gaat komen. Nauwelijks 30 minuten later lunchen wij met een halve, nog warme, cake per persoon.
Het mag wel vaker flink vriezen. 😉

Droge ingrediënten
60 g boekweitmeel
40 g rijstmeel
20 g maismeel
1 el arrowroot
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
1/2 tl vanillepoeder
1/2 tl kaneel
1 el kokosbloesemsuiker
40 g walnoten (in stukjes gehakt)
40 g pure 85% chocolade

Natte ingrediënten
1 1/2 rijpe banaan (geprakt)
1 el citroensap
1 el rijststroop
90 ml water
2 el kokosolie (gesmolten)
1 tl baksoda (opgelost in 2 el heet water)

Werkwijze
Vet een cakeblik in van ongeveer 20 cm lang.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Hak de chocolade en walnoten in stukjes en zet apart.
Meng de droge ingrediënten goed door elkaar in een kom. Voeg als laatste de chocolade en walnoten toe en meng opnieuw.
Smelt de kokosolie in een steelpannetje en prak ondertussen in een tweede kom de bananen. Voeg citroensap, rijststroop, water en de gesmolten kokosolie toe en meng alles goed door elkaar.
Los 1 theelepel baksoda op in 2 eetlepels gekookt (heet) water. Voeg dit bij de natte ingrediënten en roer deze meteen daarna door de droge ingrediënten. Goed roeren tot het een stevig maar niet droog beslag is. (Is het geheel te droog, voeg dan een klein beetje water toe).

Verdeel het beslag over het cakeblik en zet het ongeveer een half uur in de oven.
Steek voorzichtig met een mes in de cake om te controleren of deze vanbinnen gaar is. Als het mes er ‘droog’ en redelijk schoon uit komt, is de cake klaar.

Share