Tja, wat moet ik hier over zeggen… Soms zegt een foto meer dan duizend woorden, dus hier is er nog één ;-).

Loopt het water je al in de mond?
Bij mij wel, toen ik het recept voor deze taart zag in het inspirerende en gezellig vormgegeven bakboek “Goed zoet!” van Nanne Hogeland*. Ik heb de ingrediënten een beetje aangepast, zodat de taart nu gluten- en eivrij is. 

Toegegeven: dit is niet de meest gezonde taart op mijn website ;-). Hij zit barstensvol zuivel (en dus verzadigd vet), en bovendien ben ik veel kwistiger omgesprongen met kokosbloesemsuiker en rijststroop dan je van mij gewend bent, dus hij is ook nogal zoet. Maar het doel heiligt de middelen, want vandaag is mijn hubby jarig, en deze feestelijke en verrukkelijke verjaardagstaart is voor hem!

Voor deze taart heb je twee ronde taartvormen nodig: één van 24 cm doorsnee en één van 20 cm.
Én een vrije ochtend, want het is een arbeidsintensief (maar mindful) werkje.
Succes!

Droge ingrediënten
100 g rijstmeel
60 g boekweitmeel
40 g maismeel
2 el arrowroot
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
60 g kokosbloesemsuiker
40 g cacao
2 tl vanillepoeder

Natte ingrediënten
200 ml volle yoghurt
100 ml rijststroop
120 g ongezouten roomboter
eivervanger voor 2 eieren
1 tl baksoda (opgelost in 2 el heet water)
1 tl appelciderazijn

Vulling
150 g slagroom
1 el kokosbloesemsuiker
een handje (diepvries) frambozen**
2 el (suikervrije) frambozenjam***

Topping
80 g pure chocolade met 85% cacao
50 g ongezouten roomboter
2 el rijststroop (of meer naar behoefte)
1/2 tl vanillepoeder
125 g crème fraîche
125 g (diepvries) frambozen

Werkwijze
Bekleed de bodems van de twee springvormen met bakpapier, en vet de opstaande randen in met roomboter.
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Zeef alle droge ingrediënten boven een kom en meng ze goed door elkaar.
Maak in een beker de eivervanger voor 2 eieren volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Zet apart.
Los in een klein schaaltje 1 tl baksoda op in 2 eetlepels heet water. Zet apart.
Smelt de boter op een laag vuur in een steelpan. Pas op dat hij niet aanbrandt.
Roer in een kom de yoghurt, rijststroop, boter, eivervanger, appelciderazijn en baksoda door elkaar.

Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng al roerend alles goed door elkaar tot een mooi luchtig beslag. Verdeel dit over de twee springvormen en bak het 20 minuten in de oven.
Controleer of de bodems gaar zijn door er met de punt van een mes in te steken. Als die er droog uitkomt, is hij goed.
Laat de taarthelften helemaal afkoelen voordat je de vulling en het glazuur erop smeert.

Klop de slagroom met de kokosbloesemsuiker en meng er een paar frambozen door. Zet apart in de koelkast.

Leg de grootse taartbodem op een mooie taartschaal.
Knip vier brede repen bakpapier en schuif die onder de taart, zodat de schaal tijdens het versieren van de taart schoon blijft.
Smeer een laag frambozenjam over de taartbodem.
Verdeel de slagroom over de taart, maar blijf binnen de grenzen van de kleine taarthelft.
Leg de kleine taarthelft er boven op.

Smelt de roomboter met de chocolade op een klein vuur in een steelpan. Laat het mengsel niet aanbranden. Zodra de pan warm is en de chocolade begint te smelten, kan het vuur al uit. Goed roeren tot alles gesmolten en vermengd is.
Voeg de rijststroop en het vanillepoeder toe en roer alles weer goed door.
Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en roer dan de crème fraîche erdoor. 

Bestrijk de taart helemaal met het chocolademengsel.
Zet hem een kwartier in de koelkast om op te stijven voordat je de repen bakpapier eronder vandaan haalt.
Versier de taart met frambozen.
Laat de taart vervolgens nog minstens een uur opstijven in de koelkast voordat je hem aansnijdt.

Zet intussen een pot thee, nodig een handvol vriendinnen en/of buurvrouwen uit en wees trots op je culinaire kunstwerk! 

*Hogeland, N. (2014). Goed zoet! Bakken zonder suiker. Groningen/Velp: Uitgeverij Loopvis.
**In plaats van frambozen is het ook erg lekker om kersen of aardbeien te gebruiken.
***Als je kiest voor kersen of aarbeien, gebruik dan ook kersenjam of aardbeienjam.

Share