Alternatieven voor koemelk

Tja, geen roomboter… dat is afzien voor mij als boerendochter. Margarine vind ik echt niet lekker. Voor mij vormt kokosolie de oplossing. Het is relatief duur, maar heerlijk in koekjes en gebak, en bovendien licht verteerbaar en heel gezond. Daarbij is kokos een natuurlijk medicijn in de strijd tegen bacteriën, virussen en schimmels (zoals candida).

Ook voor mensen met (angst voor) overgewicht is kokosvet een waar sprookje. Het verhaal gaat dat het lichaam kokosolie niet als vet opslaat, maar gebruikt als energie. Voor mij gaat die vlieger op; na vier jaar bakken met kokosolie ben ik nog geen gram aangekomen.

Om verwarring te voorkomen: de kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht. Bij een notenallergie kun je dus wel kokos eten.
In sommige recepten maak ik gebruik van olijf- of rijstolie. Deze oliën kunnen goed tegen verhitting, zonder dat zich transvet en/of vrije radicalen vormen.

Koemelk vervang ik door rijstmelk. Je kunt ook geitenmelk, sojamelk, amandelmelk en nog legio andere soorten (plantaardige) melk gebruiken.

Roomkaas van koemelk kan gemakkelijk en even smakelijk worden vervangen door die van geiten-, schapen- of sojamelk.

Een toef slagroom kun je maken van kokosmelk. In de recepten wordt uitgelegd hoe je dit doet. Er bestaat rijst- en sojaslagroom, maar beide zitten vol suiker en weet-ik-wat-al-niet-meer.

Share

2 Responses

  1. judit schreef:

    hoe maakt men slagroom van kokosmelk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *