Lucas Wolthaer 1670-1742
Lucas Wolthaer 1670-1742
Lucas Wolthaer 1670-1742

(7.) Lucas Teunissen Wolthaer ca. 1670 – ca. 1742

Lucas woont evenals al zijn voorvaders op Wolthaer te Agterste Linderte in Raalte. Hij is dertien jaar getrouwd en heeft drie gedocumenteerde kinderen, als zijn vrouw Wendeltjen overlijdt. Waarschijnlijk hebben Wendeltjen en hij wel meer kinderen gehad, maar omdat er uit die tijd geen rooms-katholieke doopboeken bestaan, zijn de namen van kinderen die jong stierven verloren gegaan.
Op het moment dat Lucas weduwnaar wordt, is hij ongeveer 43 jaar. Misschien mist hij de gezelligheid van een vrouw, want hij zet er vaart achter en hertrouwt nog in hetzelfde jaar (1713). Zijn nieuwe liefde, Geesien Gerrits, is vermoedelijk ruim twintig jaar jonger* dan hij. 
Een man van middelbare leeftijd met een veel jongere vrouw is van alle tijden en culturen. In onze huidige westerse samenleving wordt er in de volksmond al gauw wat lacherig over gedaan of van een ‘midlife crisis’ gesproken, maar in Lucas’ tijd zijn de huwbare dames van zijn eigen leeftijd simpelweg ‘op’. Vrouwen van rond de veertig zijn óf getrouwd, óf reeds gestorven in het kraambed, óf kloosterling. Lucas heeft wat dat betreft dus ook niet veel keus. 

Hoeveel kinderen hij en Geesien samen krijgen, weten we niet. Wat we wel weten is dat vier van hun kinderen de volwassen leeftijd bereiken. De meisjes Lucretia en Joanna, en hun broers Wilhelmus (1714) en Gerrit (1722).

Het lijkt erop dat Lucretia en Joanna het goed met elkaar kunnen vinden en dat ze bovendien wel van een feestje houden. Bij tenminste twaalf huwelijken treden ze op als getuigen. Dat is best opmerkelijk, want Joanna is een non en woont in Zwolle. In ieder geval lijkt al dat vertier niet schadelijk voor hun gezondheid, want de beide zussen worden tenminste 85 jaar oud.  
Ook hun jongere broer Gerrit is een taaie, hij wordt zelfs 90. 

*Geesien overlijdt in 1759. Haar geboortedatum is onbekend. Daarom weet ik niet hoe oud ze precies is geworden. Ik vermoed dat ze ca. twintig jaar jonger is dan haar man Lucas, want als hun zoon Gerrit geboren wordt, is haar man al 52. Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat Geesien op haar 52e nog een kind baart. Bovendien leeft Geesien ca. zeventien jaar langer dan Lucas, die toch al begin 70 is als hij overlijdt.)

De naam Wolthaar is nog steeds terug te vinden in en om Raalte. (Foto: M. Braakman, 2021.)
Lucas-Teunissen-Wolthaer-–-Kwartierstaat-diagram-1

Bronnen:
– Reuvekamp, A.H.J. (1998). Genealogieën van de families Reuvekamp afkomstig uit Zwolle. Zuidbarge: Uitgave in eigen beheer
– Holterman, D. (2015). De Wolthaar 1500-2015. Een eeuwenoude ‘buurschap’ met erven Groote, Kleine en Olde Wolthaar. Heino: Uitgave in eigen beheer

In onderstaand veld kunt u zoeken op naam of trefwoord:

2 Reacties

 1. Mariet

  Lian,
  Zie met grote interesse het vervolg tegemoet. De afstammelingen van familie Reuvekamp komt nu in woord en beeld tot verbeeldingskracht. Veel succes gewenst.

  Tante M.

  Antwoord
 2. Ingrid

  Ontzettend leuk!!
  Nu zien we ook dat een naam “Janssen” eigenlijk Jan zijn zoon betekent.
  Ik zie uit naar de andere verhalen!!

  Groetjes!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *