Een jaar na het overlijden van zijn vrouw Judith trouwt Gerrit in 1768 met Jannegien (Janna) Rietberg. Zij is dertien jaar jonger dan Gerrit en is een achternicht van Judith.
Met zijn tweede huwelijk breken er betere tijden aan voor Gerrit. Hij boert goed, want hij breidt zijn gebied in Dieze nog wat verder uit door meerdere malen land bij te kopen (in 1775 en 1783). Tegelijkertijd verkoopt hij bezittingen in Linderte bij Raalte (de kaderstede Het Krijg Lambert) en Wijhe (landbouwgrond). Misschien doet hij dit met het oog op de toekomst van zijn kinderen, want hij krijgt er wederom zes. Twee sterven er kort na de geboorte, maar de overige vier worden volwassen. 
En ik stam af van zijn zoon Lucas.

Het gezin van Gerrit en Jannegien. (Mocht deze weergave niet leesbaar zijn, klik dan hier.)

Jannegien-Rietberg-Wolthaar-–-Parenteel

Het is voor de vierde keer dat Gerrit een zoon ‘Lucas’ noemt, nadat de eerste drie zijn gestorven. 
Bij het bestuderen van mijn stamboom valt het me op dat het vroeger kennelijk ‘gebruikelijk’ was om een nieuw kind dezelfde naam te geven als zijn overleden broer of zus. Ook komt het voor dat als er bijvoorbeeld een jongen is overleden die Johannes heet, en de nieuwe baby is een meisje, ze Johanna wordt genoemd. Dit gebeurt niet alleen nadat er een baby is overleden. Zelfs als er een ouder kind of puber overlijdt, krijgt een nieuwe baby soms dezelfde naam. Waarom doet men dit?
Gerrit wil misschien erg graag een zoon die naar zijn vader is genoemd, al maakt zijn vader dat niet meer mee. Hij is dan al 30 jaar dood.

Ten noordoosten van Zwolle staat boerderij Reuve(n)kamp op deze oude kaart.

Gerrit en Jannegien zijn dus de voorouders van mijn Reuvekamp-familie.
Maar ik vond het levenslot van Gerrits eerste vrouw Judith zo tragisch en verdrietig dat het me niet los liet, hoewel ik besefte dat haar lot in haar tijd niet uitzonderlijk was. Tot begin twintigste eeuw stond de dood dicht bij het dagelijks leven. De kindersterfte was hoog, veel vrouwen overleden in het kraambed, mannen stierven aan de gevolgen van ongelukken tijdens zwaar en gevaarlijk lichamelijk werk, en medische zorg was er niet of nauwelijks. Toch bleef de gedachte aan Judith Rietberg me achtervolgen. Het hield me zelfs uit mijn slaap. Hoewel ik vond dat ik me tot mijn eigen stamboom moest beperken, besloot ik me toch in Judith’s leven te verdiepen. Het voelde alsof haar verhaal voor mij hier niet ophield. Ik vroeg me af hoe het haar dochter Hermana zou zijn vergaan, en toen deed ik een heel bijzondere ontdekking.

Judith’s dochter
Ik ben via de Reuvekamp-tak geen familie van Judith’s dochter Hermana, want Gerrit Wolthaar is niet haar biologische vader. Hermana is vijftien jaar wanneer haar moeder Judith overlijdt. Ze heeft ook meegemaakt dat al haar zes halfboers en -zusjes overlijden. Zelf bereikt ze wel de volwassen leeftijd en ze trouwt op 20 februari 1778 met Willem Egberts Nijboer.
Hermana en Willem krijgen drie dochters. De oudste, Egberdina, wordt geboren in 1780 en zij trouwt in 1810 met Gerrit Jan van der Kolk. 
En nu komt het… 
Gerrit Jan is de over-overgrootvader van mijn oma Reuvekamp-van der Kolk.
Dus Judith Rietberg is de over-over-over-overgrootmoeder van mijn oma, en Gerrit Wolthaar is een stamvader van mijn opa Reuvekamp.

Zoals we hebben gezien (in deel 1), verloren Gerrit Wolthaar en Judith Rietberg tijdens hun huwelijk al hun zes kinderen kort na hun geboorte. Maar hun beider genen komen 200 jaar later alsnog samen als mijn opa Bernard Reuvekamp (afstammeling van Gerrit Wolthaar) en mijn oma Aleida van der Kolk (afstammeling van Judith Rietberg) in 1936 trouwen en twaalf kinderen krijgen. 
Eén daarvan is mijn vader.

Ik vind het een geweldige ontdekking dat Judith dus tóch familie van mij is! Haar verhaal bleef mij achtervolgen, en terecht! Judith is één van mijn oermoeders. Ik wilde dat ik het haar nog kon vertellen. Ze heeft zo’n zwaar leven gehad. 

Dit waaierdiagram toont de verwantschap van Judith Rietberg met mijn oma Reuvekamp-van der Kolk.

Bronnen:
– Braakman-Reuvekamp, M. (1988). Genealogie Reuvekamp. Zwolle: Uitgave in eigen beheer
– Reuvekamp, A.H.J. (1998). Genealogieën van de families Reuvekamp afkomstig uit Zwolle. Zuidbarge: Uitgave in eigen beheer

Oproep:
Over de halve wereld leven honderden nazaten van Gerrit en Jannegien, en ook van Judith Rietberg. Bent u er een van en kent u nog een verhaal over hen, of heeft u (kopieën van) documenten, of foto’s van erfstukken en wilt u die met me delen, dan hoor ik het graag. U kunt hier contact met me opnemen.

In onderstaand veld kunt u zoeken op naam of trefwoord:

1 Reactie

  1. Tante Annie

    Mooie ontdekking .

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *