In deze aflevering ga ik in op de oorsprong en betekenis van de naam Reuvekamp.
Zoals we hebben gezien gaat Gerrit Wolthaar in 1753 na zijn huwelijk met Judith Mensen Rietberg bij haar op boerderij ‘Reuvekamp’ wonen. Ze pachten deze boerderij van de familie Vos de Wael.
Het oudste document van eigendom dat bewaard is gebleven en dat betrekking heeft op boerderij Reuvekamp dateert uit 1511. De boerderij zelf is vermoedelijk ouder, en ligt tussen de Langenholterweg en de Luttekeweg in Dieze. Nadat Gerrit Wolthaar er komt wonen, blijft de boerderij maar liefst 200 jaar in de familie. In 1952 wordt hij verkocht en in 1964 afgebroken vanwege stadsuitbreiding van Zwolle.
Het boerenerf Reuvekamp heeft dus tenminste 500 jaar (!) bestaan.
We komen de naam in allerlei varianten tegen
Omdat er tot 1804 geen officiële spellingsregels bestonden, komen we in oude documenten de naam Reuvekamp in allerlei varianten tegen: o.a. Ruuvekamp, Ruvekamp, Rövekamp, Rovekamp, Reevekamp, Reuvecamp, Ruevekamp, Ruevekamps, en in al die versies ook nog eens met of zonder tussen -n (Reuvenkamp etc).
Betekenis
Reuvekamp is een samenvoegsel van de woorden reuve en kamp.
Reuve betekent in oude Overijsselse dialecten: biet, raap of knol.
Kamp betekent veld of akker; een afgepaald stuk grond bestemd voor landbouw of veeteelt.
Als kind hield ik er met betrekking tot mijn familienaam wilde fantasieën op na. Reuvekamp was misschien wel een verbastering van Roverskamp en mijn voorouders waren mogelijk een soort nomadische stropers, het liefst zelfs Vikingen uit Scandinavië. Maar helaas…
Ton Reuvekamp maakt in zijn genealogie korte metten met deze romantische voorstelling van zaken. Zijn weinig poëtische slotconclusie is dat Reuvekamp niets anders betekent dan knollenveld…*
De naam Reuvekamp heeft dus een vrij algemene betekenis en komt daarom niet alleen in Dieze/Zwolle voor. Ook in o.a. Deventer, Varseveld, Twello, Eibergen en Zuidwolde (Dr) zijn er huizen, boerderijen, stukken land en straatnamen met de naam Reuvekamp.
Ik heet dus eigenlijk Lian Knollenveld. Dat klinkt misschien niet erg romantisch, maar zonder knollen op het veld (of koeien in de wei) had en heeft niemand te eten. Dus mede Knollenvelders, wees er trots op en draag je naam Reuvekamp met ere!

*In: “Genealogieën van de families Reuvekamp afkomstig uit Zwolle” van Ton Reuvekamp. Ik vind zijn slotconclusie zo geestig geformuleerd, dat ik hem bijna letterlijk heb overgenomen.
Bron:
– Reuvekamp, A.H.J. (1998). Genealogieën van de families Reuvekamp afkomstig uit Zwolle. Zuidbarge: Uitgave in eigen beheer
Mooie foto, mis nog de knolletjes.
Leuk dat jij ook de uitgave van ton reuvekamp hebt
Mijn moeders vader was bernhard reuvekamp uit.beltrum geboren 1895.
Van buurtschap zwolle te beltrum
Heb je contact gegevens van nazaten of tpn reuvekamp
hallo lian.
Boeiend allemaal. Ik kan me de boerderij die in 1964 is afgebroken nog wel herinneren. Zag ook fotos op internet, ik zelf ben in 1952 geboren aan de Katersteeg in Zwolle. Dieze.
Als kind , de weilanden door naar t noorden, dan kwam je volgens mij uit …bij Reuvekamp.
Hulde voor je zoektocht
Door de weilanden naar ‘t noorden kwam je inderdaad uit bij Reuvekamp. Zie hier. Ik heb de boerderij helaas niet gekend. Hij was al afgebroken toen ik werd geboren.