Erik moest dit weekend werken en daarom wilde ik hem verwennen met een arbeidsvitamientje ;-). Vanuit zijn werkkamer hoorde hij mij al een uur in de keuken rommelen, dus het verrassingseffect ebde wel wat weg, maar een verwennerij was het zeker!
Nu heb ik meerdere brownierecepten op mijn website staan, met meel, zoete aardappel en met zwarte bonen, maar deze versie is zonder dit alles. En wij vinden deze brownies tot nu toe de allerlekkerste! 
Ik heb er bananenijs bij gemaakt, maar ook zonder ijs zijn ze niet te versmaden!

Voor 8 bescheiden of 4 flinke brownies

Droge ingrediënten
30 g cacaopoeder
35 g kokossuiker
1 el arrowroot
1/2 tl vanillepoeder
1/2 tl baksoda
50 g pure chocolade (Ik gebruik die met 85% cacao.)
30 g walnoten, in stukjes gehakt. (Wil je een notenvrije versie, dan kun je ook zonnebloempitten gebruiken.)

Natte ingrediënten
1 el chiazaad
3 el water
85 g amandelpasta (Wil je een notenvrije versie, dan kun je ook zonnebloempasta gebruiken.)
2,5 el rijststroop

Ingrediënten voor het ijs
sap van een halve citroen
1 banaan
1 blikje kokosmelk van 200 ml
1 el rijststroop

Werkwijze
Je begint met de brownie.
Bekleed een cakevorm met een lengte van 20 cm met bakpapier.
Doe het chiazaad in een kommetje, voeg de drie eetlepels water toe, roer even door en zet apart.
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng in een kom alle droge ingrediënten, goed door elkaar (behalve de walnoten).
Meng in een andere kom de amandelpasta en rijststroop met elkaar. Voeg daarna het chiapapje toe en meng alles goed door elkaar.
Voeg de natte ingrediënten bij de droge en meng alles goed. Ik prak en roer het met een vork goed door elkaar. Je krijgt een heel dik en plakkerig deeg.
Schep het deeg in de cakevorm en strijk de bovenkant mooi glad met de bolle achterkant van een theelepel.
Strooi de walnoten over het deeg en druk ze er een beetje in.
Bak de brownie 25 minuten in een voorverwarmde oven. 

Terwijl de brownie in de oven staat, maak je het ijs.
Mix alle ingrediënten in de blender of met een staafmixer tot een mooi glad geheel. 
Ik heb een ijsmachine. Het duurt daarin 45 minuten om ijs te maken.
Heb je geen ijsmachine, dan kun het ijsbeslag ook in een bakje in de vriezer zetten. Het wordt dan vanzelf ook ijs ;-), al duurt het wel wat langer.  

Na 25 minuten haal je de brownie uit de oven. Hij is nu nog heel zacht. Laat hem een half uur afkoelen in de cakevorm en zet hem daarna nog een kwartier in de diepvries voordat je hem in stukjes snijdt. 
Wanneer het ijs klaar is, is de brownie inmiddels zo afgekoeld dat hij goed te snijden is, ook al is hij nog wel wat zacht.
Als je de discipline hebt (!) om de brownie een dag in de koelkast te laten staan, dan is hij de volgende dag mooi compact, stevig en toch lekker klef zoals een brownie hoort te zijn. Het snijden gaat dan beter en bovendien is hij dan minstens zo lekker.

Het resultaat is vooral genieten… Succes!

Note: Het oorspronkelijke recept staat in het kookboek ‘Oh she glows elke dag’ van Angela Liddon. Ik heb dit recept een beetje veranderd en aangepast aan mijn dieet.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *