In de vorige aflevering kon u lezen dat Gerharda van der Vegte negen kinderen krijgt met haar eerste man Lambertus Schrijver. Het eerste kind is een jongetje en heet Wilhelmus Gerardus. Hij wordt slechts één jaar oud. Bij zijn overlijden is Gerharda alweer zwanger, en vijf maanden later bevalt ze van een één-eiige tweeling (in 1871). Twee jongens, die ze allebei vernoemt naar hun overleden broertje. De één heet Wilhelmus en de ander Gerardus. 

In hun leven gaan de tweelingbroers ieder een heel andere kant op. Gerardus wordt frater, noemt zich Cunibertus en woont in een klooster. Wilhelmus trouwt, krijgt veertien kinderen en heeft geen contact meer met zijn familie op ’t Holtrust. 

Het gezin Wilhelmus Schrijver
Wilhelmus is met zijn 37 jaar al niet de jongste meer als hij in 1908 in het huwelijk treedt met Johanna Hermina Kroes. Zij is 26 en komt uit Dalfsen.
Wilhelmus is landbouwer van beroep en het echtpaar woont op een (kleine) boerderij aan de Langenholterweg 93 in Dieze. Ze krijgen veertien kinderen; twaalf meisjes en twee jongens. 
Ik vermoed dat het gezin (erg) arm is, en dat het leven voor Wilhelmus en Johanna niet makkelijk is. Zes van hun kinderen overlijden vóór hun achttiende. De vier oudste meisjes gaan al tussen hun twaalfde en zestiende jaar uit huis om elders te werken als dienstmeisje. Twee anderen vertrekken rond hun twintigste naar een klooster in Tilburg en worden non. 

Gezinsfoto uit 1921. Vlnr: vader Wilhelmus Schrijver, moeder Johanna met baby Femia (de baby sterft kort nadat deze foto is genomen), oudste zoon Bernard, Diny (overlijdt als ze 18 jaar is), Grade, Jans, Mien en Anny (Zuster Reinula, kloosterzuster en handwerklerares). De twee kinderen op de voorgrond zijn vlnr: Riek (Zuster Wilhelm, kloosterzuster. Ze woont in Tilburg in hetzelfde klooster als haar zus Anny) en Bertha (overlijdt als ze 10 jaar is). Voordat deze foto in 1921 is genomen, zijn er al twee kinderen overleden en nadien worden er nog drie geboren.

Moeder Johanna sterft in 1929. Ze is dan 46 jaar. Haar drie jongste kinderen van zes, vijf en drie jaar worden na haar dood opgevangen door de Zusters van Liefde aan het Gasthuisplein in Zwolle. Dit is een tehuis voor wezen, zieken en andere hulpbehoevenden. Waarschijnlijk is hun vader Wilhelmus niet in staat om voor ze te zorgen.

Onbekend
Wilhelmus leeft dan al jaren in onmin met zijn familie op ’t Holtrust. Ik weet niet waarom. In 1912 wordt mijn oma op ’t Holtrust geboren. Zij weet vermoedelijk wel van het bestaan van deze oom, al wordt er bij haar thuis niet gesproken over dat deel van de familie Schrijver. De problemen worden doodgezwegen, terwijl Gerharda Maria (de moeder van Wilhelmus) bij hen inwoont en mijn oma 13 jaar is als Gerharda Maria (haar oma) sterft. Wat er achter zat heeft mijn oma dus waarschijnlijk ook niet geweten. In ieder geval heeft ook zij niet met haar kinderen over deze oom en zijn gezin gesproken.

De relatie tussen Wilhelmus en zijn familie op ’t Holtrust is dan misschien niet geweldig, toch is hij op latere leeftijd wel aanwezig bij het gouden kloosterjubileum van zijn zus (1940). Op de foto staan ook twee dochters van Wilhelmus die zijn ingetreden bij de Zusters van Liefde. Anny/Zr Reinula en Riek/Zr Wilhelm.

Staand vlnr: Jo vd Vegte, Marie (Mies) vd Vegte, Lambertus Schrijver, Anny/Zr Reinula óf Riek/Zr. Wilhelm (dochter van Wilhelmus Schrijver), Lambertus vd Vegte (Bertus, priester, ingetreden bij de paters Carmelieten), Wim vd Vegte, onbekend, Anny/Zr Reinula óf Riek/Zr. Wilhelm (dochter van Wilhelmus Schrijver), Annie vd Vegte (Zr. Cornelie), Wilhelmus Schrijver, Cornelis vd Vegte (echtgenoot van Johanna Schrijver).
Zittend vlnr: Alberta Schrijver (echtgenote van Lambertus, staand derde van links), Zr. Damiana Schrijver, Zr. Digna Schrijver, frater Cunibertus Schrijver (tweelingbroer van Wilhelmus), zus van Wilhelmus (naam onbekend) , Johanna Schrijver (zus van Wilhelmus).
Cornelis vd Vegte en Johanna Schrijver zijn getrouwd en wonen op ‘t Holtrust. Zij zijn mijn overgrootouders.

De tweelingbroers Gerardus (Frater Cunibertus) en Wilhelmus. (Jaartal onbekend.)

Frater Cunibertus sterft kort na de Tweede Wereldoorlog op 27 augustus 1945. Hij is dan 74 jaar. Zijn tweelingbroer Wilhelmus wordt 87 en overlijdt op 9 februari 1958.

Al met al heb ik de indruk dat Wilhelmus geen makkelijk leven heeft gehad. Hij heeft geen contact met zijn familie. Zijn vrouw sterft jong, hij verliest zes kinderen en moet er drie uit huis plaatsen. Het heeft iets verdrietigs. Ik hoop dat dit verhaal hem en zijn nakomelingen recht doet en dat iemand mij kan vertellen wat er destijds is gebeurd en waarom.

Vragen:
– Weet u waarom Wilhelmus in onmin leefde met zijn familie?
– Bent u een nakomeling van Wilhelmus en Johanna en heeft u een familieverhaal dat u wel met mij wilt delen? Ik hoor het graag. U kunt hier contact met mij opnemen.

Bronnen:
– Met dank aan M. Braakman-Reuvekamp voor genealogische informatie
– Met dank aan mijn moeder A. Reuvekamp-Beltman en haar zus D. Wolke-Beltman voor dit familieverhaal en de foto’s

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *