Tja, geen roomboter… dat is afzien voor mij als boerendochter. Margarine vind ik echt niet lekker in baksels. Voor mij vormt kokosolie de oplossing. Het is relatief duur, maar heerlijk in koekjes en gebak, en bovendien licht verteerbaar en heel gezond. Er wordt beweerd dat kokos een natuurlijk medicijn is in de strijd tegen bacteriën, virussen en schimmels (zoals candida).

Ook voor mensen met (angst voor) overgewicht lijkt kokosvet een waar sprookje. Het verhaal gaat dat het lichaam kokosolie niet als vet opslaat, maar gebruikt als energie. Voor mij gaat die vlieger op; na tien jaar bakken met kokosolie ben ik nog geen gram aangekomen.

Om verwarring te voorkomen: de kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht. Bij een notenallergie kun je dus wel kokos eten.
Omdat kokosolie stolt wanneer het afkoelt (net als boter), gebruik ik in sommige recepten olijf- of rijstolie. Ook deze oliën kunnen goed tegen verhitting, zonder dat zich transvet en/of vrije radicalen vormen.

Koemelk vervang ik door rijstmelk of amandelmelk. Je kunt ook geitenmelk, sojamelk en nog legio andere soorten (plantaardige) melk gebruiken.

Roomkaas van koemelk kan gemakkelijk en even smakelijk worden vervangen door die van geiten-, schapen- of sojamelk.

Een toef slagroom kun je maken van kokosmelk. In de recepten wordt uitgelegd hoe je dit doet. Er bestaat kant en klare rijst- en sojaslagroom, maar beide zitten vol suiker, e-nummers en weet-ik-wat-al-niet-meer.