Gluten is een eiwit in tarwe, haver, rogge, gerst en spelt. Deze granen zijn te vervangen door glutenvrije varianten. Ik maak meestal een mix van boekweit-, rijst- en maïsmeel, maar je kunt ook kokosmeel of meel van aardappel, quinoa, teff, gierst, amarant, bonen, kikkererwten, sorghum, tapioca, glutenvrije haver of noten gebruiken. Duizelingwekkend veel keus dus, en het is leuk om ermee te experimenteren.

Aan glutenvrij meel moet je (ter vervanging van gluten) een bindmiddel toevoegen, bijvoorbeeld arrowroot of xanthaangom.
Als rijsmiddel gebruik ik wijnsteenzuurbakpoeder in combinatie met koolzuurhoudend mineraalwater, en/of baksoda in combinatie met een zuurhoudend product (zoals appelciderazijn of citroensap).

Al deze ingrediënten zijn te koop in de natuurvoedingswinkel.

Geef je de voorkeur aan het gemak van een kant en klare mix van glutenvrij meel, dan hoef je meestal geen bind- en rijsmiddel meer toe te voegen. Lees wel goed de etiketten. Ze bevatten vaak suiker, melk, ei en een hele ratteplan aan E-nummers.