Deze taart vindt zijn oorsprong in een impulsaankoop.
Zo’n tien jaar geleden hoorde ik voor het eerst over het bestaan van zijdetofu* (silken tofu). Je kunt er cheesecake (kaastaart) mee bakken zonder kaas (melk) en eieren, zo werd mij verteld. Ik heb al die tijd niets met deze informatie gedaan, want ik vind sojaproducten niet zo lekker. Maar onlangs viel mijn oog in de winkel op een pakje zijdetofu.
“Waarom zou ik het niet tóch eens proberen?” dacht ik.
Gelukkig maar!
De ‘kaas’ is heerlijk romig en smeuïg. Je proeft de tofu helemaal niet terug.
Wij, mijn ‘keuringsdienst van waren’ en ik, vinden hem ERRUG lekker!
Ik heb deze taart met frambozen gemaakt. Maar hou je meer van bosbessen, aardbeien of bramen, dan kun je die in plaats van frambozen gebruiken. De basis blijft hetzelfde.
Ingrediënten voor de bodem
10 dadels (10 minuten geweekt in heet water)
50 g havervlokken
50 g amandelmeel
1 el kokosolie (gesmolten)
1 el rijststroop
Ingrediënten voor de vulling
75 g rauwe cashewnoten (tenminste 4 uur in water geweekt)
400 g zijdetofu*
50 g rijstmeel
1 el arrowroot
2 el kokosbloesemsuiker
2 tl vanillepoeder
sap van 1 citroen
1 el kokosolie (gesmolten)
200 g verse of ontdooide frambozen
80 g suikervrije witte chocola (gesmolten)**
Ingrediënten voor de topping
250 g frambozen
geraspte witte chocolade***
Werkwijze bodem
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet een springvorm van 18 cm doorsnee in.
Week de dadels 10 minuten in heet water, laat ze uitlekken en snijd ze in kleine stukjes.
Smelt de kokosolie in een steelpannetje.
Doe de klein gesneden dadels samen met de overige ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine en meng ze tot een plakkerig en korrelig deeg.
Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm. Druk goed aan met je handen en egaliseer het met de bolle kant van een lepel.
Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem.
Bak de bodem 10 minuten in de oven. In die tijd maak je de vulling.
Werkwijze vulling
Smelt de witte chocolade au bain marie.
Smelt de kokosolie in een steelpannetje.
Laat de geweekte cashewnoten goed uitlekken en doe deze samen met alle andere ingrediënten (behalve de gesmolten chocolade) in de keukenmachine. Meng het totdat het een glad en egaal geheel is.
Voeg de gesmolten chocolade toe en meng opnieuw tot de chocolade goed is opgenomen.
Giet het mengsel op de taartbodem en zet het weer in de oven.
Bak de taart ongeveer 40 minuten totdat hij stevig is, laat hem afkoelen en laat hem daarna nog minimaal een uur opstijven in de koelkast.
Vertel niemand in huis dat de taart daar staat, want anders is hij op voordat je hem kunt versieren met frambozen en geraspte witte chocola!
*Zijdetofu is te koop bij EkoPlaza.
**Suikervrije witte chocolade bevat vaak melk. Er bestaat ook witte veganistische chocolade, maar die bevat suiker. Dus in dit geval moet je kiezen welke voor jou het beste is.
Ken je witte chocolade die zowel melk- als suikervrij is? Dan hoor ik het graag.
***Ik rasp chocolade met de kaasschaaf. Je kunt er ook mooie krullen mee maken.
Ziet er erg lekker uit. Dus een slot op de koelkast. Ha ha.