Voor het maken van deze raw&vegan aardbeiencakejes heb je alleen een keukenmachine met S-vormig mes en een diepvries nodig. Én een uurtje tijd, want het is een arbeidsintensief proces. Maar dan heb je ook wat! 😉
Let op:
Zet de avond voordat je de cake maakt 150 gram rauwe cashewnoten in een bakje met water in de koelkast om te weken. Rauwe noten zijn onbewerkt, dus ongezouten en niet gebrand/gefrituurd etc.
Zet ook een blikje kokosmelk van 200 ml in de koelkast. Gebruik hiervoor een blikje zonder guargom (zie de ingrediëntenlijst op het blik), omdat je in de koelkast door de kou de kokosroom van het kokoswater wilt scheiden en dat lukt niet goed met guargom.
Ingrediënten voor de bodem
75 g hazelnoten
75 g dadels
50 g geraspte kokos
2 el (raw) cacao
1 el kokosolie (gesmolten)
50 ml kokoswater (het water uit een blikje kokosmelk van 200 ml, zie werkwijze)
Ingrediënten voor de tussenlaag
100 g cashewnoten (12 uur geweekt)
120 g aardbeien
2 el suikervrije aardbeienjam
kokosroom (de helft van de room van een blikje van 200 ml, zie werkwijze)
1 el kokosolie (gesmolten)
Ingrediënten voor de toplaag
50 g cashewnoten (12 uur geweekt)
1 el geraspte kokos
kokosroom (de helft van de room van een blikje van 200 ml, zie werkwijze)
2 el vers geperste citroensap
een beetje citroenrasp (van een biologische citroen)
1 el kokosolie (gesmolten)
1 el rijststroop
Werkwijze
Dag 1
Zet de avond voordat je de cake maakt 150 gram rauwe cashewnoten in een bakje met water in de koelkast om te weken. Rauwe noten zijn onbewerkt, dus ongezouten en niet gebrand/gefrituurd etc.
Zet ook een blikje kokosmelk van 200 ml in de koelkast. Gebruik hiervoor een blikje zonder guargom (zie de ingrediëntenlijst op het blik), omdat je in de koelkast door de kou de kokosroom van het kokoswater wilt scheiden.
Dag 2
Bekleed een cakevorm van 20 cm lengte met bakpapier.
Snijd de dadels in kleine stukjes.
Haal het blikje kokosmelk uit de koelkast. De kokosroom is hard geworden, schep dat eruit in een bakje. Doe het kokoswater in een ander bakje. Je hebt 50 ml kokoswater nodig. Als het te weinig is, voeg dan gewoon water toe.
Smelt een eetlepel kokosolie in een steelpannetje.
Hak de hazelnoten in een keukenmachine met een S-vormig mes. Voeg de in stukjes gesneden dadels, de geraspte kokos, de gesmolten kokosolie, de cacao en het (kokos)water toe. Laat draaien tot je een mooie kleverige massa hebt.
Bedek de cakevorm met dit ‘deeg’ en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
Zet dit in de diepvries.
Maak de keukenmachine schoon en begin aan de tussenlaag.
Smelt weer een eetlepel kokosolie in een steelpannetje.
Hak 100 g van de geweekte cashewnoten in de keukenmachine met een S-vormig mes.
Neem de helft van de kokosroom (uit het blik) en hak dit met een vork in brokjes. Voeg dit toe aan de cashewnoten. Voeg ook de aardbeien, de suikervrije aardbeienjam en de gesmolten kokosolie toe.
Laat de keukenmachine draaien tot je een mooie gladde egale massa hebt. Af en toe moet je de machine even stoppen en langs de randen schrapen, om alles goed fijn te kunnen malen.
Haal de cakevorm uit de diepvries, giet het aardbeienmengsel over de hazelnotenbodem, verdeel het mooi egaal met de bolle kant van een lepel en zet het weer terug in de vriezer.
Maak opnieuw de keukenmachine schoon en begin aan de toplaag.
Rasp een beetje citroenschil (neem een biologische citroen).
Pers een halve citroen (voor 2 eetlepels sap).
Smelt weer een eetlepel kokosolie in een steelpannetje.
Hak de overgebleven geweekte cashewnoten (50 g) in de keukenmachine met een S-vormig mes.
Hak de overgebleven kokosroom met een vork in brokjes en voeg dit toe aan de cashewnoten.
Voeg ook de citroenrasp, het citroensap, de gesmolten kokosolie en een flinke eetlepel rijststroop toe.
Laat de keukenmachine draaien tot je een mooie gladde egale massa hebt. Af en toe moet je de machine even stoppen en langs de randen schrapen, om alles goed fijn te kunnen malen.
Haal de cakevorm uit de diepvries, giet het citroenmengsel over de aardbeienlaag, verdeel het mooi egaal met de bolle kant van een lepel en zet het nog een paar uur in de vriezer.
Als de cake hard genoeg is, kun je er mooie repen en/of blokken van snijden.
Je kunt de cakejes ingevroren bewaren.
Ik vind ze ontzettend lekker en hoor graag hoe jij ze vindt (?).
Je hebt wel heel veel werk verzet . Hoe kom je aan zo`n recept ? Weer zelf uit geprobeerd ?
Groetjes A.
Ja, zelf bedacht. Het begint met gewoon iets uitproberen. De eerste keer was het veelbelovend, de derde keer was het helemaal goed.
“Niks meer aan doen”, zei mijn ‘keuringsdienst van waren’. 😉
Als meerdere vriend(inn)en het lekker vinden, dan gaat het op mijn website.
Nu mag jij, haha!