(9.) Lucas Reuvekamp 12-11-1772 / 06-08-1831

Lucas wordt geboren op 12 november 1772 op boerderij Reuvekamp in Dieze bij Zwolle. Zijn vader Gerrit is dan 50 jaar.
Lucas heet bij zijn geboorte Wolthaar. Wanneer in 1812 iedere burger verplicht wordt om een vaste familienaam aan te nemen en zich bij de gemeente in te schrijven, verandert hij zijn naam in Reuvekamp. Naar de boerderij waarop hij woont. 
Dit verklaart waarom onze vroegste voorouders Wolthaar heten.

Ook Lucas’ broer Joannes kiest in 1812 voor de achternaam Reuvekamp.
Joannes trouwt met Geziena van de Elshof. Ze komt van boerderij De Elshof in Wijthmen, het huis aan de weg Zwolle/Wijthmen dat bekend staat als ‘Café de Zon’. Joannes trekt na hun huwelijk bij Geziena in, maar het lijkt erop dat hij zijn draai niet kan vinden. Hij heeft schijnbaar niet zo veel belangstelling voor het boeren beroep, want in 1808 verkoopt hij (een deel van) de boerderij. Ook heeft hij het niet naar zijn zin bij zijn vrouw. Wanneer hun kinderen trouwen, wonen hij en Geziena gescheiden. Hij in Dieze, zij in Wijthmen. 
Joannes en Geziena zijn niet officieel gescheiden, maar leven wel gescheiden van tafel en bed. Joannes woont bij zijn overlijden in Dalfsen. Geziena sterft in 1852 in Mastenbroek. Waarschijnlijk op ’t Werkel of op Stokkebrand, bij een van haar neven/nichten, de kinderen van Joannes’ broer Lucas (mijn stamvader).

Lucas’ andere broer, Hermannus, kiest er in 1812 voor om de naam Wolthaar te houden, maar vreemd genoeg geeft hij zijn kinderen wel de naam Reuvekamp. Leuk om even te vermelden is dat de achterkleinzoon van Hermannus rond de Tweede Wereldoorlog met zijn gezin naar Ontario in Canada emigreert, waar zijn elf kinderen voor een talrijk nageslacht zorgen met de naam Reuvekamp. Deze Canadezen zijn in deze verre verte (bijna 300 jaar) dus familie van mij. Onze gezamenlijke stamvader is Gerrit Luuksen Wolthaar (geboren in 1722). 
Gerrit Luuksen Wolthaar heeft, behalve via zijn zoon Hermannus, ook via zijn zoon Lucas nageslacht in Canada, want mijn zusje Ingrid is in 2011 met haar gezin geëmigreerd naar Manitoba. 

Lucas-Reuvekamp-–-Kwartierstaat-diagram

Stamboom van Lucas, Joannes en Hermannus Reuvekamp, zoons van Gerrit Luuksen Wolthaar. (Met de + en – knopjes links onderaan kun je het beeld vergroten of verkleinen.)

(Wordt vervolgd)

Bronnen:
– Braakman-Reuvekamp, M. (1988). Genealogie Reuvekamp. Zwolle: Uitgave in eigen beheer
– Reuvekamp, A.H.J. (1998). Genealogieën van de families Reuvekamp afkomstig uit Zwolle. Zuidbarge: Uitgave in eigen beheer
– Topotijdreis.nl

In onderstaand veld kunt u zoeken op naam of trefwoord:

2 Reacties

 1. Tante Annie

  Mooie stamboom , fijn dat het ook vergroot kan worden.

  Antwoord
 2. hans damman

  hallo Lian…..verre familie van me…

  ik ben ooit ook eens bezig geweest met t uitzoeken van de Reuvekamps Boeiend

  1 opmerking. Volgens mij is de doop van Lucas op 11 okt 1772, RK Koestraat Zwolle

  Hartelijke groet Hans Damman

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *