Voor een goed begrip van mijn familieverhaal laat ik in deze aflevering zien waar dat zich afspeelt. Rond het jaar 1900 staan er in de Mastenbroekerpolder vier boerderijen aan het begin van de Oude-Wetering: ‘t Werkel, nummer 2 (zonder naam), Stokkebrand en het Luibuis.

Kaart van de Oude-Wetering in Mastenbroek anno 1900 met de vier boerderijen.

Johannes (Jans) Reuvekamp woont met zijn kinderen op ‘t Werkel aan de Oude-Wetering 1. Zijn vrouw Joanna Damman is in januari 1900 in het kraambed gestorven. Zij is geboren op het Luibuis en was dus een buurmeisje van Jans.

Boerderij ‘t Werkel (1980).

Op Oude Wetering 2 woont Lucas (Luuks) Reuvekamp met zijn tweede vrouw Bertha Zwartjens. Zijn eerste vrouw Gerridina Damman overleed op 28-jarige leeftijd in 1883. Luuks is de broer van Jans en Gerridina is een halfzus van Joanna (de vrouw van Jans). Gerridina komt dus ook van het Luibuis (nr. 4) en was in haar jeugd een buurmeisje van Luuks.

De boerderij aan de Oude-Wetering 2.

Boerderij Stokkebrand staat op Oude-Wetering 3. Hier wonen Anton Reuvekamp en Martha Kuijer met hun gezin. Anton is een neef van Luuks en Jans.

Boerderij Stokkebrand.

De boerderij aan de Oude-Wetering 4 wordt het Luibuis genoemd. Hier woont de familie Damman.
Zoals we al zagen, zijn de broers Jans en Lucas Reuvekamp met twee halfzussen van het Luibuis getrouwd. Beide vrouwen sterven jong.

Boerderij het Luibuis (1945).
12,5-jarig huwelijk van Antonius Damman en Anna Maria Damman- van Berkum op het Luibuis (1906).

Tijdens mijn zoektocht naar de verhalen van mijn familie ontdekte ik tot mijn verbazing dat medium/spiritueel genezer Jomanda afstamt van de familie Damman op het Luibuis. Jomanda’s echte naam is Joke Damman. Van 1991 tot 1999 geeft ze healings in Tiel waar honderden mensen tegelijk op af komen. Tegenwoordig leidt ze een teruggetrokken leven in Canada.
Albertus Damman en Maria Kollenhoven zijn de voorouders van zowel Jomanda als van mij. Jomanda’s opa is een broer van Joanna, de vrouw van Jans (zie hieronder).

Johanna-Wilhelmina-Petronella-Joke-Damman-–-Kwartierstaat-diagram

Bronnen:
– Topotijdreis.nl
– Fotoarchieven families Reuvekamp

In onderstaand veld kunt u zoeken op naam of trefwoord:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *