Het Sinterklaasfeest vind ik de leukste en gezelligste volkstraditie van ons land. Dat komt ongetwijfeld door mijn moeder die er, zowel vroeger als nu, altijd veel werk van maakt. Lootjes trekken, een cadeautje bedenken, originele surprises maken, hilarische gedichten schrijven én een hele hoop lekkers bakken. Pepernoten, speculaasbrokken, taai-taai en gevulde speculaas, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Het heerlijk avondje is nog niet gekomen, maar voor mijn keukenraam schijnt de maan al door de bomen.
Hoor wie klopt daar…

Deze glutenvrije gevulde speculaas is speciaal voor de Sint die mij vroeger de stuipen op het lijf joeg, wanneer ik ’s ochtends de woonkamer in kwam en er op de vensterbank een omgevallen bloempot lag, terwijl het raam op een kier stond. 
“Mama, mama… Zwarte Piet is geweest!” 

Ingrediënten voor de koek
80 g dadels
150 g glutenvrije havermout of havervlokken (of glutenvrij havermeel)
50 g amandelmeel
2 el rijststroop
2 el speculaaskruiden
100 g kokosolie
60 ml amandelmelk

Ingrediënten voor de amandelspijs
200 g dadels
200 g amandelmeel
2 el amandelmelk

Werkwijze
Voor dit recept gebruik ik een vierkante bakvorm van 16 cm doorsnee.
Begin met de koek. 
Snijd de dadels in kleine stukjes en laat ze vijf minuten weken in heet water. Giet ze daarna af en laat ze uitlekken.
Maal de havermout/havervlokken in de keukenmachine tot meel. Ik gebruik hiervoor het S-vormige mes.
Smelt de kokosolie in een steelpannetje. Niet laten aanbranden.
Doe alle ingrediënten voor het koekdeeg in de keukenmachine en mix het tot een stevig deeg. Ik gebruik hiervoor het S-vormige mes.
Pak twee vellen bakpapier. Leg één vel op de bodem van de bakvorm. Verdeel het deeg in twee delen en maak twee platte vierkanten die in de bakvorm passen. Leg één vierkant deeg op de bodem van de bakvorm.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Nu ga je de amandelspijs maken.
Snijd de dadels in kleine stukjes en laat ze vijf minuten weken in heet water. Giet ze daarna af en laat ze uitlekken.
Doe alle ingrediënten voor de spijs in de keukenmachine en meng dit tot een plakkerig geheel.
Verdeel de amandelspijs over de koekbodem in de bakvorm.
Leg de andere vierkante plak koekdeeg bovenop de amandelspijs en druk hem voorzichtig aan.
Smeer de bovenkant in met een beetje amandelmelk.
Bak in 30 à 35 minuten gaar in de oven.

“Zie ginds…”
Laat die stoomboot nu maar komen…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.