Na een winterse wandeling of fietstocht kan ik erg genieten van de heerlijke geur van versgebakken speculaas. Dit comfort food is eenvoudig en snel te bereiden. Het komt ook van pas wanneer je, net als Jip en Janneke, iets goed te maken hebt met Sinterklaas ;-).

Droge ingrediënten
75 g havervlokken of havermout
25 g amandelmeel
1 el arrowroot
1 tl (wijnsteenzuur)bakpoeder
4 tl speculaaskruiden

Natte ingrediënten
3 el kokosboter (of roomboter)
4 el rijststroop

Werkwijze
Voor dit recept gebruik ik een vierkant bakblik van 16 x 16 cm. Wil je een groter stuk speculaas, verdubbel (of verdriedubbel) dan de hoeveelheid ingrediënten. In plaats van een bakblik kun je het deeg dan uitspreiden op een bakplaat.

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed de bodem van een vierkante springvorm met bakpapier en vet de kanten in met boter. (Gebruik je de bakplaat ipv de springvorm, leg daar dan een vel bakpapier op.)
Vermaal de havervlokken in de keukenmachine tot meel. Ik gebruik hiervoor het S-vormige mes.
Doe alle andere droge ingrediënten bij het havermeel in de keukenmachine. Meng alles goed door elkaar door de pulsknop te gebruiken.

Smelt de (kokos)boter in een steelpannetje. 
Roer de rijststroop erdoor, zodat boter en stroop goed met elkaar vermengd zijn. Laat het niet aanbranden!

Giet de boterstroop bij de droge ingrediënten in de keukenmachine en meng alles tot een egaal deeg. Ik gebruik ook hiervoor het S-vormige mes.
Giet het beslag in de springvorm. (Giet je het op de bakplaat, vorm dan een rechthoek van ongeveer 1 cm dik.)
Bestrooi het beslag met gemalen amandelen. Druk ze licht aan.

Met een bakblik bak je de speculaas ongeveer 15 à 20 minuten in de oven.
Als je de bakplaat gebruikt, moet je de baktijd verkorten want de koek verbrandt dan sneller (weet ik helaas uit ervaring) .

Nu komt het moeilijkste: laat de speculaas afkoelen voordat je ervan snoept! Je kunt er pas mooie brokken van breken nadat de koek hard is geworden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.