Speciaal voor oudejaarsavond maak ik deze vegan no-bake cake. Hij is met stip de lekkerste die ik als chocoholic ooit gegeten heb. Zo heerlijk romig en smeuïg!
Een perfecte lekkernij om het jaar mee af te sluiten.

Ingrediënten voor de cakelagen
100 g macadamianoten
30 g amandelmeel
70 g dadels
1 el (raw) cacaopoeder
1 tl kokosolie (gesmolten)
1/2 el rijststroop
1 el amandelmelk

Ingrediënten voor de chocoladecrème
70 g dadels
50 g (raw) cacaopoeder
1 el rijststroop
80 ml amandelmelk
1/2 el kokosolie (gesmolten)

Decoratie
Geschaafde chocolade
Gemalen kokos

Let op: Ik gebruik twee (heel) kleine cakebakvormpjes, 9 cm breed en 18 cm lang. Gebruik je een grotere cake- of vierkante vorm, dan moet je de hoeveelheid ingrediënten daaraan aanpassen (vermeerderen). 

Werkwijze
Bekleed twee cakevormen met bakpapier.
Snijd de dadels in kleine stukjes en laat ze vijf minuten weken in heet water. Giet ze daarna af en laat ze uitlekken.
Maal de macadamianoten in de keukenmachine in grove stukken, maal ze niet te fijn. Ik gebruik hiervoor het S-vormige mes. 
Voeg alle overige ingrediënten voor de cakelagen bij de macadamianoten in de keukenmachine, en mix dit tot een vrij gelijkmatig geheel.
Deel het ‘deeg’ in tweeën en doe elk deel in een cakevorm. Goed stevig aandrukken met de bolle kant van een theelepel.
Zet de twee cakevormen in de diepvries.

Nu ga je de chocoladecrèmelaag maken.
Snijd de dadels in kleine stukjes en laat ze vijf minuten weken in heet water. Giet ze daarna af en laat ze uitlekken.
Doe alle ingrediënten voor de crème in de keukenmachine (S-vormige mes) en mix dit tot een glad, gelijkmatig geheel. 
Haal de cakevormen uit de diepvries.
Verdeel een dikke laag crème over één van de cakebodems (laat die cakebodem in de vorm zitten, terwijl je de crème erover uitsmeert).
Haal de andere cakebodem uit zijn vorm en leg die voorzichtig op de cakebodem met crème in de andere cakevorm.
Verdeel de rest van de chocoladecrème hierover.
Rasp wat pure chocolade met een dunschiller en strooi dit ter versiering over de cake.
Zet de cake in zijn vorm ongeveer twee uur in de diepvries. 

Haal de cake uit de diepvries. Kijk of hij hard genoeg is om er mooie plakken van te snijden. De plakken cake kun je vervolgens weer invriezen tot je ze nodig hebt.

Een gezellige jaarwisseling gewenst en een gezond taartjesrijk 2022!

Note: Het oorspronkelijke recept staat in het bakboek ‘Vegan taart’ van Audrey Fitzjohn. Ik heb dit recept een beetje veranderd en aangepast aan mijn dieet.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *