Januari. Een nieuw begin. 
Na alle decemberdrukte vind ik het doorgaans een heerlijke rustige maand. Maar niet iedereen denkt er zo over. Sommigen vinden januari maar saai, en ik moet toegeven dat de eerste weken van het jaar doorgaans wat kleurloos afsteken bij het feestelijke van december. 
Heb jij last van een dipje tijdens dit waterkoude druilerige weekend in januari met zijn alsmaar oplopende coronabesmettingcijfers? Neem een duik in je keuken en over een uurtje voel je je weer top met dit troostrijke comfortfood. Volgens Erik verdient deze taart namelijk ‘een plusje in de lijst’.
Wat vind jij?

Ingrediënten voor de bodem
110 g rijstmeel
75 g amandelmeel
50 g arrowroot
110 ml rijstolie (of zonnebloemolie of een andere neutraal smakende olie)
70 ml water
2 el kokosbloesemsuiker

Ingrediënten voor de vulling
150 g gedroogde vijgen zonder steeltjes
160 ml water
1 tl koekkruiden
2 peren

Werkwijze
Bekleed een taartvorm met losse bodem met bakpapier. Mijn taartvorm heeft een doorsnee van 20 cm. Is de jouwe groter of kleiner, dan moet je je hoeveelheid ingrediënten aanpassen.

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en meng alles tot een mooi gelijkmatig deeg.
Bekleed de bodem en zijkant van de taartvorm met het deeg.
Zet de taartvorm in de koelkast.

Nu ga je de vulling maken.
Snijd de vijgen in grove stukken en doe ze met het water en de koekkruiden in een kleine steelpan.
Breng aan de kook en laat het daarna op een laag vuurtje ongeveer 15 minuten rustig pruttelen. Wel regelmatig doorroeren. Wanneer de vijgen uit elkaar vallen, is het klaar en haal je de pan van het vuur.
Pureer de vijgen met een staafmixer tot ‘jam’.

Halveer de peren en snijd de klokhuizen eruit.
Snij mooie dunne schijfjes van de peren. 

Nu komt alles samen.
Haal de taartbodem uit de koelkast en bestrijk die met ongeveer driekwart van de vijgenjam.
Leg er een laagje perenschijfjes op.
Smeer hier weer wat vijgenjam over uit.
En tot slot leg je hier weer een laagje peren overheen.

Bak de taart ongeveer 45 à 50 minuten in de oven.
Controleer of de schijfjes peren zacht zijn en de zijkant van de bodem krokant.
Laat de taart 5 minuten afkoelen in de vorm en zet hem dan voorzichtig op een serveerschaal.

De taart is in ieder geval super lekker als hij nog warm is.
De koude versie proef ik morgen ;-).

En voor wat Covid betreft: ook deze tijd gaat weer voorbij. Wij houden de moed erin. Jij toch ook? 

Note: Het oorspronkelijke recept staat in het boek ‘Verrukkelijk vegan bakken’ van Anthea Cheng. Ik heb dit recept een beetje veranderd en aangepast aan mijn dieet.

1 Reactie

  1. ANNIE Groote Schaarsberg

    Jammer dat je zo ver weg woond anders kwam ik proeven. Groetjes A.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.