‘Blue monday’, dat gevoel ken je misschien wel. Maar ‘blue month’?
Een van mijn vriendinnen vindt de hele maand januari ‘blue’. Voor mij is die eerste maand van het jaar er juist een van verstilling, waar ik tijdens de decemberdrukte al naar uitkijk. Ik hou van het rustige van januari, van dat gevoel van ‘een nieuw begin’ (ook al verandert er niks), van een nog grotendeels lege agenda. Het ‘alles-is-nog-mogelijk’ gevoel.
Maar goed, mijn vriendin ervaart deze maand als de meest saaie van het hele jaar. Voel je je net als haar ‘blue’, dan volgt hier nóg een recept voor een comfortfoodtaart. Daar kan je humeur alleen maar van opknappen.

Ingrediënten voor de bodem
75 g rijstmeel
75 g boekweitmeel
40 g maismeel
35 g arrowroot
4 el kokosbloesemsuiker
60 g kokosolie
100 ml water

Ingrediënten voor de rijstvulling
400 ml kokosmelk (2 blikjes van 200 ml)
100 g dessertrijst
3 el rijststroop (of agavestroop)
2 el gemalen kokos
1/2 tl vanille
1 banaan

Werkwijze
Bekleed een ronde bakvorm met bakpapier. Ik gebruik een bakvorm van 20 cm doorsnee. Gebruik je een andere maat, pas dan de hoeveelheid ingrediënten aan.

Je begint met de taartbodem.
Smelt de kokosolie in een kleine steelpan.
Ondertussen meng je in een kom de verschillende soorten meel met de arrowroot en de kokosbloesemsuiker. 
Voeg de gesmolten kokosolie en het water toe. 
Kneed dit tot een mooi soepel deeg en bekleed de bakvorm hiermee.
Prik hier en daar met een vork gaatjes in de bodem, dan gaat hij niet bol staan bij het bakken.
Verwarm nu de oven voor op 180 graden. Terwijl de oven warm wordt, zet je de met het deeg beklede bakvorm (een kwartiertje) in de koelkast.
Als de oven op temperatuur is, zet je de bakvorm in de oven.
Bak de taartbodem ongeveer 12 minuten.

Terwijl de bakvorm nog in de koelkast staat en de oven opwarmt, kun je beginnen met het maken van de vulling.
Breng de kokosmelk met de dessertrijst aan de kook en laat het ongeveer een half uur op een laag vuurtje pruttelen. Regelmatig doorroeren.
Prak ondertussen de banaan en zet apart.
Als de rijst bijna gaar is en het geheel wat is ingedikt (maar nog wel een beetje vloeibaar) voeg je de rijststroop, gemalen kokos, vanille en banaan toe.
Laat nog een paar minuten zacht pruttelen onder voortdurend doorroeren, zodat het niet aanbrandt.

Haal na 12 minuten de voorgebakken bodem uit de oven en giet de rijstvulling erop. De rand van het deeg dat boven de rijstvulling uitsteekt, kun je nu het beste afsnijden, zodat deegrand en rijstvulling even hoog zijn. Ik had dat niet gedaan (zie foto’s) en de rand die boven de vulling uitstak, werd erg hard bij het afbakken. 
Zet het geheel nog ongeveer 25 minuten in de oven. Als de bovenkant van de vulling een mooi lichtbruin korstje krijgt, is de taart klaar.
Even laten afkoelen in de vorm, en voilà…

… een verwenmomentje voor een ieder die het nodig heeft.
Na de peren-vijgentaart, de zoete aardappeltaart met notentopping en deze rijsttaart, doop ik januari om tot comfortfoodmaand. 🙂 

1 Reactie

  1. Annie Groote Schaarsberg- Reuvekamp

    Breng me maar een stukje . ha ha

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.