Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat Bertus in Zwolle naar de lagere school. Samen met zijn zus Annie loopt hij elke dag de anderhalf uur heen en terug. Op een dag komt hij niet thuis uit school. Na een zoektocht vindt zijn vader Bernard hem slapend in een slootwal, waar hij was gaan schuilen toen het luchtalarm afging.
Uit school, op weg naar huis, komen de kinderen langs ‘t Werkel en daar krijgen ze van hun tante Dina een kop warme melk en iets lekkers. In de zomer mogen ze van Dina bessen plukken en krijgen ze een bos bloemen uit de tuin mee naar huis voor hun moeder Lei. Dina woont met haar twee ongehuwde broers Hein en Rinus op de boerderij. Ze houdt van bezoek en ik denk dat ze erg van de kinderen van haar broer Bernard heeft genoten, en later ook weer van ons, de kinderen van Bertus.

In zijn tienerjaren doorloopt Bertus de middelbare landbouwschool in Raalte. Een dagelijkse fietstocht van twee uur heen en weer terug. In de weekenden is hij vaak op de dansvloer te vinden en speelt hij toneel. In mei 1955 acteert hij als 17-jarige in de jubileumrevue “Paraat en kloek met ‘s Heerenbroek”.

Van 1957 tot 1959 zit Bertus in militaire dienst. Daarna werkt hij een tijdje op de melkfabriek in ’s Heerenbroek, maar wanneer hij begin jaren ’60 als knecht bij zijn ooms en tante op ’t Werkel aan de slag gaat, vindt hij zijn roeping. 

Rond diezelfde tijd ontmoet hij Annie (Johanna Lamberta Josefina) Beltman, met wie hij op 6 februari 1964 trouwt. Bertus en Annie nemen ’t Werkel over van Hein, Rinus en Dina, die naar een nieuw gebouwde bungalow verhuizen, grenzend aan de Werkerallee en het erf van ’t Werkel. 
Bertus en Annie krijgen samen vier kinderen: Lian (ik), Wilfried en de tweeling Ingrid en Christien.

Wilfried, Ingrid en Christien (of andersom 😉 ) en Lian (1973).

In onderstaand veld kunt u zoeken op naam of trefwoord:

1 Reactie

  1. Ans Esselink-Reimink

    Wat interessant om over de geschiedenis van ‘t Werkel te lezen. Mijn moeder Grada Legtenberg heeft als meid op die boerderij gewerkt. Na de oorlog tot ong 1955. Intern zoals toen gebruikelijk was. Zijn er nog foto’s etc uit die periode aanwezig?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *