Verhuizing
In 1993 moet boerderij ’t Werkel plaats maken voor de nieuwbouwwijk Stadshagen bij Zwolle, en komt er voor mijn familie een eind aan 175 jaar wonen en werken op deze mooie plek in Mastenbroek.

De stad Zwolle heeft aanvankelijk ambitieuze plannen voor de monumentale boerderij binnen de nieuwe wijk, maar op nieuwjaarsdag 2001 brandt het huis af, nadat de kostbare 150 jaar oude tegeltableaus uit de keuken en woonkamer zijn geroofd.
Het doet mijn familie verdriet dat deze ons zo dierbare boerderij op deze manier aan zijn einde is gekomen.

Enkele artikelen over de brand uit de Zwolse Courant van januari 2001. Op de foto rechts boven is te zien dat de tegels van de muren zijn gesloopt.


Bertus, Annie en hun zoon Wilfried wonen dan al op het Hoge Land in Groningen. In mei 1993 zijn ze met hun bedrijf naar Rasquert verhuisd.

Wilfried neemt in 1996 de boerderij over van zijn ouders en daarom verhuizen Bertus en Annie naar een burgerhuis in Winsum (Groningen).

Al gauw vinden ze nieuwe hobbies en bezigheden en daarmee krijgen ze het op hun oude dag eigenlijk nog drukker dan ooit te voren. Ze reizen in binnen- en buitenland om hun kinderen en acht kleinkinderen te bezoeken. Daarnaast werken ze beiden ruim twintig jaar met enorm veel plezier als vrijwilligers op borg Verhildersum in Leens. Ook blijft Annie vergaderen en is ze nog steeds handig met de naaimachine.

Bertus vindt eindelijk tijd voor de fotografie, zijn tweede grote passie (naast de fokkerij). Waar Bertus gaat, zie je ook zijn camera. Hij fietst graag door het Hoge Land om plaatjes te schieten van vee, weidevogels en het landschap. Zelfs op zijn sterfbed ligt hij nog met het fototoestel op zijn borst om de vogels in zijn tuin te fotograferen.


In juli 2018 blijkt dat Bertus slokdarmkanker heeft. Er volgt een zware behandeling van zes weken met chemo en dagelijkse bestralingen. Helaas krijgt hij als gevolg hiervan een dubbele longontsteking waarmee hij een paar weken op de IC ligt. Wonder boven wonder overleeft hij dit. In het revalidatiecentrum/verpleeghuis traint hij zo fanatiek dat de fysiotherapeut hem regelmatig af moet remmen. Hij wil naar huis en dat lukt hem ook. Na bijna een half jaar ziekenhuis en verpleeghuis komt hij in april 2019 weer thuis. Helaas blijkt korte tijd later dat de tumor in zijn slokdarm weer is gegroeid. De medici kunnen niets meer voor hem doen. Zes weken na dit bericht overlijdt hij op 8 juli 2019.

Op wat achteraf de laatste avond van zijn leven bleek, zitten we met een paar familieleden bij hem thuis rond zijn bed. Hij vraagt om het beeldje van de koe. Nadat ik die aan hem heb gegeven, vertelt hij ons met stralende ogen en zichtbaar plezier hoe een ideale stamboekkoe eruit moet zien en wat je als veefokker doet om dat te bereiken. Het ‘college’ duurde slechts tien minuten. Daarna was hij uitgeput.
Maar het was een prachtige afsluiting van zijn leven en van wat zijn passie en zijn levenswerk is geweest.


Hill Top Dairy
In 2006 emigreerde Wilfried met zijn gezin naar South Dakota in de VS waar hij zijn melkveehouderij voortzet. 

‘t Werkel in de USA. Hill Top Dairy in Elkton, South Dakota.

Na ruim 500 jaar familiegeschiedenis in Nederland, is het nu aan Thijs en Wim (de zonen van Wilfried) om de naam Reuvekamp voort te zetten in de Amerikaanse knollenvelden. En dat lukt aardig, want in maart 2023 is William Valentin Reuvekamp geboren. Zoon van Thijs Reuvekamp en Katerina Cherednik. Ze wonen in Sioux Falls, SD, USA.

William Valentin Reuvekamp, de zestiende generatie Reuvekamp sinds het jaar 1500.

In onderstaand veld kunt u zoeken op naam of trefwoord:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *