Zoals we hebben gezien in deel 1 over Lucas, is hij onze eerste stamvader met de naam Reuvekamp.
Lucas trouwt op 4 mei 1803 met Hermina Sandhuis. Hij is dan 31 jaar oud en zij 23. Hermina komt uit Wijhe en is ondanks haar jonge leeftijd al weduwe. Voor haar is dit dus haar tweede huwelijk. Of zij ook kinderen van haar eerste man heeft, weet ik niet. 
Lucas en Hermina zijn via Geesien Gerrits familie van elkaar. Geesien is twee keer getrouwd geweest. Ze is de oma van Lucas en de overgrootoma van Hermina.

Lucas neemt de boerderij Reuvekamp over van zijn vader Gerrit, die (inmiddels 81 jaar oud) bij Lucas en zijn vrouw blijft wonen. Alles lijkt voorspoedig te gaan. Tussen 1804 en 1811 krijgen Lucas en Hermina vier kinderen. Maar dan valt de geschiedenis weer eens in herhaling en slaat het noodlot onverwacht toe. In oktober 1811 sterven binnen twee weken al hun vier kinderen! 
Hoe kan dat? 
Zijn ze misschien aan tyfus overleden? Dat heerst rond die tijd in sommige delen van Nederland.

Hoe dan ook, Lucas en Hermina zijn opeens weer een echtpaar zonder kinderen. Opa Gerrit zal ongetwijfeld aan zijn eigen acht overleden kinderen gedacht hebben.
Hoe houden zij de moed erin? 
Misschien is het een geluk dat Hermina al weer zwanger is. Veel tijd om bij de pakken neer te zitten, is er daarom niet. Een half jaar later wordt er een meisje geboren. Ze noemen haar Gesina, naar haar overleden zus die zeven jaar oud werd.
Opa Gerrit maakt dit nog nét mee, want zeven maanden later sterft mijn bet-bet-betovergrootvader op 1 december 1812. Hij is dan 90 jaar.

Na de tweede Gesina krijgen Lucas en Hermina nog zes kinderen, waarvan er een als baby overlijdt en een ander op zeventien jarige leeftijd. Hij is de tweede Gerrit die de volwassen leeftijd niet bereikt. Je zou bijna gaan geloven dat het niet verstandig is om je kind naar je ouders te vernoemen. 

Het gezin van Lucas en Hermina. (Mocht deze weergave niet leesbaar zijn, klik dan hier.)

Lucas-Reuvekamp-–-Parenteel

Lucas sterft in 1831 en daarmee wordt Hermina voor de tweede keer in haar leven weduwe. Ze staat er alleen voor met vijf kinderen tussen de negen en negentien jaar. Kennelijk hebben ze het wel gezellig met elkaar daar op boerderij Reuvekamp in Dieze, want wanneer Hermina zestien jaar later overlijdt, zijn al haar kinderen nog inwonend en ongehuwd.

Advertentie uit de Overijsselsche courant van 14 maart 1845 waarin de weduwe van Lucas, Hermina, hooi te koop aanbiedt.

Gelukkig (anders was ik er niet geweest) besluiten een zus en drie broers na hun moeders dood alsnog te trouwen en ieder hun eigen weg te gaan:
-Hendrik gaat op de boerderij ’t Werkel in Mastenbroek wonen (1847).
-Jan gaat op de boerderij Stokkebrand in Mastenbroek wonen (1850).
De boerderijen ’t Werkel en Stokkebrand grenzen aan elkaar. De beide broers Hendrik en Jan worden dus buren. 
-Johannes blijft op de boerderij Reuvekamp in Dieze (1850). Deze tak sterft uit. 

Hendrik en Jan Reuvekamp verhuizen van boerderij Reuvekamp (rode cirkel) naar ‘t Werkel en Stokkebrand (blauwe cirkel). Kaart anno 1850.
Verdeling van de sierraden van Hermina Reuvekamp-Zandhuis.
H.R.= Hendrik (‘t Werkel), Jans R.= Jan (Stokkebrand), J.R.= Johannes (Dieze) en B.J.P.= Bernardus Johannes Poppe, echtgenoot van haar dochter Gesina Reuvekamp.
Hermina stierf in 1847. Ik zou het erg leuk vinden om te weten of haar erfstukken nog steeds in het bezit van de respectievelijke families zijn. Bent u eigenaar van één van bovengenoemde erfstukken? Dan zou u mij heel erg blij maken met een foto ervan. U kunt hier contact met mij opnemen.

Bronnen:
– Overijsselsche courant, 14 maart 1845. / www.delpher.nl
– Braakman-Reuvekamp, M. (1988). Genealogie Reuvekamp. Zwolle: Uitgave in eigen beheer
– Reuvekamp, A.H.J. (1998). Genealogieën van de families Reuvekamp afkomstig uit Zwolle. Zuidbarge: Uitgave in eigen beheer
– Topotijdreis.nlOproep:
De dochter van Lucas Reuvekamp en Hermina Zandhuis, Gesina (geboren op 14-04-1812), trouwt met Bernardus Johannes Poppe (geboren op 01-06-1804).
Bent u een nakomeling van hen (Poppe) of van Jan Reuvekamp (Stokkebrand) en kent u nog een verhaal over Lucas en Hermina Reuvekamp, of heeft u (kopieën van) documenten, of foto’s van erfstukken en wilt u die wel met me delen, dan hoor ik het graag. U kunt hier contact met me opnemen.

In onderstaand veld kunt u zoeken op naam of trefwoord:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *